Wanneer een infectie, zoals bijvoorbeeld bij een longontsteking, wordt veroorzaakt door een bacterie, dan moet deze bestreden worden met antibiotica. Wanneer je dit niet doet dan kan de kwaal of ziekte verergeren en loop je gevaar. De antibiotica gaat het gevecht met de bacterie aan en remt deze af of doodt de bacterie.
De laatste jaren zien we echter steeds vaker dat bacteriën resistent worden voor bepaalde antibiotica. Dit kan bijvoorbeeld wanneer een medicijn vaak wordt gebruikt, maar bijvoorbeeld ook door de aanwezigheid van antibiotica in ons drinkwater. Het medicijn werkt dat minder goed of zelfs helemaal niet meer en bestrijdt de betreffende bacterie niet effectief genoeg
Welke bacteriën zijn resistent tegen antibiotica?
Een bepaald medicijn werkt tegen een bacterie of een bepaalde groep bacteriën. Bij een infectieziekte wordt eerste keuze antibiotica voorgeschreven. Er zijn bacteriën die hier resistent tegen zijn; zelfs wel tegen meerdere groepen medicijnen. Voorbeelden hiervan zijn: CPE, VRE, ESBL en het meer bekende MRSA, ook wel bekend als de ‘ziekenhuisbacterie’. Wanneer de voorgeschreven antibiotica niet werkt, dan wordt er overgeschakeld naar een ander medicijn. Wordt een bacterie uiteindelijk volledig resistent tegen alle antibiotica, dan kan deze niet meer bestreden worden. Het is daarom ook heel belangrijk dat er steeds onderzoek gedaan blijft worden naar nieuwe oplossingen tegen antibiotica resistentie.
Besmetting en ziekteverschijnselen
Je kunt op verschillende manieren besmet raken met bacteriën. Zonder dat je het zelf doorhebt kan dit ook een resistente bacterie zijn. Je kunt een bacterie oplopen door contact met mens en dier en bijvoorbeeld na of tijdens opname in een verpleeg- of ziekenhuis. Ook wanneer je zelf nooit antibiotica hebt gebruikt, kun je een resistente bacterie oplopen. Het oplopen van een resistente bacterie hoeft niet direct in te houden dat je ziek wordt. In sommige gevallen merk je er niets van. Je blijft de bacterie dan bij je dragen of de bacterie verdwijnt vanzelf weer uit je lichaam. Kwetsbare groepen (bijvoorbeeld oudere mensen en mensen met een verminderde weerstand) hebben een grotere kans om wél ziek te worden door een resistente bacterie. Ze kunnen dan heel erg ziek worden en zelfs overlijden.
Antibiotica resistentie heeft hoge prioriteit
Om de verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen is een goede hygiëne heel belangrijk. Vandaar ook dat in verzorg- en ziekenhuizen dit ook altijd de hoogste prioriteit heeft. Daarnaast is het van belang om zorgvuldig met antibiotica om te gaan. Gebruik antibiotica alleen op voorschrift van een arts, want die heeft de verantwoording en het overzicht op een behandeling.
Heeft u vragen over antibiotica resistentie? Neem dan even contact met ons op.