Gerdesiaweg 488
3061 RA Rotterdam

010 – 311 88 30
SPOED? Toets 1!

AstraZeneca vraag & antwoord

AstraZeneca alleen nog voor 60-plussers, en voor patiënten die al de eerste prik gehad hebben.

Op 8 april heeft de Gezondheidsraad besloten dat AstraZeneca alleen nog wordt ingezet voor 60-plussers. Dit komt na de vaststelling van de EMA dat bloedstolling een zeer zeldzame (<1 op 100.000) bijwerking is van dit vaccin, die voornamelijk voorkwam bij vrouwen onder de 60.

Het AstraZeneca-vaccin is in de afgelopen weken geprikt bij mensen geboren in 1956 en 1957, mensen met zwaar overgewicht (een BMI van 40 of hoger), mensen met het syndroom van Down die thuis wonen en bij zorgverleners. Daarnaast wordt het ook ingezet bij alle patiënten van 60 t/m 64 jaar (geboren 1956 t/m 1960). Behoort u tot deze deze groepen, dan heeft u mogelijk vragen.

U vindt meer informatie op www.corovaccinatie.nl. Ook kunt u met vragen naar het landelijk publieksinformatienummer van de overheid: 0800 – 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur bereikbaar).

Indien u afziet van uw tweede vaccinatie, vragen wij u ons te contacteren om verspilling te voorkomen.

VEELGESTELDE VRAGEN

Als u geprikt bent met het AstraZeneca-vaccin en heeft u geen klachten gehad, dan is er geen reden tot zorg.

Alleen als u kort geleden geprikt bent en u krijgt na drie dagen (weer) ziekteverschijnselen met daarbij onverwachte en/of onbekende klachten, en/of grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid, dan luidt het advies om direct contact op te nemen met ons.

De gezondheidsraad adviseert een 2e prik met hetzelfde vaccin. Dit is belangrijk voor een goede werking van het vaccin, zodat u langdurig beschermd bent. Dit geldt dus ook voor mensen onder de 60 jaar oud.
Wereldwijd is er geen enkel geval bekend van ernstige bijwerkingen na de tweede prik; het kwam altijd voor binnen twee weken na de eerste.

De EMA heeft ook in een nieuw advies geconcludeerd dat de voordelen opwegen tegen de nadelen in alle leeftijdsgroepen.

Uitzondering: Indien u <6 maanden voor uw eerste prik Covid-19-besmetting heeft doorgemaakt, hoeft u geen tweede vaccin omdat u al voldoende beschermd bent. Deze keuze is aan u, het nemen van een tweede vaccin is niet bezwaarlijk. Dit geldt voor alle soorten Covid vaccins.

U heeft al een afspraak staan voor de tweede prik. Deze kunt u laten staan. Er is nog steeds bewijs die suggereert dat een langere interval resulteert in betere bescherming.

We kunnen het vernieuwde advies echter niet negeren. We zullen dus nog een datum prikken, naar verwachting de tweede week van juli. Iedereen krijgt dan de optie de tweede prik te vervroegen. In verband met de verhuizing van de praktijk gaat dat in juni niet lukken.

We nemen contact met u op met de optie om uw tweede prik eerder in te plannen!

U kunt de tweede vaccinatie niet eerder krijgen. De Gezondheidsraad adviseert 12 weken omdat de effectiviteit met dat interval beter is, blijkt uit meerdere grootschalige Britse onderzoeken (bron).

De reden hiervoor is dus medisch wetenschappelijk onderbouwd, dit is niet zodat we vaccins kunnen besparen en zo meer mensen de eerste prik kunnen geven.

Zelfs al zou uw huisarts dit willen, is het helaas niet mogelijk om individuele uitzonderingen te maken op de vaccinatiestrategie of het selectieproces.

Het kabinet kijkt op basis van (internationale) adviezen of én welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn. Zo is het BioNTech/Pfizer-vaccin en het Moderna-vaccin bestemd voor de meest kwetsbare mensen. In het overzicht met de volgorde van vaccineren komen daarna andere groepen aan de beurt, en komen er ook andere (goedgekeurde) vaccins. Het is dus niet zo dat iedereen zelf kan kiezen voor een bepaald vaccin.

We zullen hooguit mensen onder de 60 jaar bellen op de dag zelf, om spillage te voorkomen.

We vragen u niet meer te bellen/mailen met de vraag of u ‘reserve’ kunt zijn; dit is goed bedoeld maar het neemt te veel tijd in beslag van de assistentes.

Meer info

Lees ook:

Griepprik 2021

Nederlands English Nederlands Binnenkort is het weer tijd voor de jaarlijkse griepprik. U ontvangt nog een uitnodiging. In dit artikel vindt u alle praktische informatie.

Verder lezen »
Shopping Basket