Eikenprocessierups

Over de eikenprocessierups heeft u ongetwijfeld al veel gelezen en gehoord de laatste tijd. De rups is in opkomst in Nederland en vormt een gevaar voor de gezondheid. Maar wat is een eikenprocessierups nu eigenlijk, waarom is deze gevaarlijk en wat kunt u doen om problemen te voorkomen.

Wat is een eikenprocessierups?

Een eikenprocessierups is een rups die met name leeft in eikenbomen. Deze rups verpopt zich uiteindelijk en verandert is een vlinder, die dezelfde naam als de rups draagt. Deze vlinders leggen eitjes die in de steeds mildere winters in Nederland overwinteren. Door een toenemende hoeveelheid eitjes is de eikenprocessierups een ware plaag aan het worden. De rups is bedekt met microscopisch kleine brandharen die bij verstoring van een rupsennest worden losgelaten en zich verspreiden via de lucht. Dit kan zorgen voor gezondheidsklachten

Wat zijn de klachten?

De brandharen van een eikenprocessierups kunnen erg vervelend zijn. Deze haren kunnen mensen zorgen voor hevige jeuk en huidontstekingen. Ook kunnen de haren bij inademing zorgen voor ademhalingsproblemen, zoals bijvoorbeeld astmatische bronchitis. In zeer extreme gevallen kunnen de brandharen bij inademing zelfs levensbedreigend zijn. Ook kunnen de ogen geïrriteerd raken door de brandharen van de eikenprocessierups. In ernstige gevallen kunnen de haren bindvliesontsteking veroorzaken.

Preventie eikenprocessierups

Wanneer u in contact bent gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups, dan is het verstandig om snel in actie te komen. Heeft u jeuk, spoel dan de huid goed af met lauw water. Herhaal het spoelen als de jeuk aanblijft. Vermijd wrijven en krabben, aangezien dit de jeuk kan verergeren en de huid kan beschadigen. Blijven de klachten aanhouden, probeer dan de haartjes te verwijderen met het aanbrengen van plakband op de huid om zo de brandharen te verwijderen. Bij contact met de ogen dient u de ogen zo snel mogelijk uit te spoelen. Bijvoorbeeld voorzichtig onder de douche of in een bad of emmer gevuld met water. Let er bij luchtwegklachten goed op of de klachten binnen korte tijd weer verdwijnen.

Naar de huisarts

Bent u in contact gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups en houden de klachten aan? Raadpleeg ons dan. Wacht vooral met oogklachten niet te lang, aangezien de brandharen blijvende schade en zelfs blindheid kunnen veroorzaken. Neem ook bij twijfel altijd contact met ons op.

Reizigersziekten

De vakantie staat weer voor de deur en daar kijken veel mensen naar uit. Tijdens het reizen kun je echter ook vervelende ziektes oplopen. Hoe kun je reizigersziekten herkennen, hoe kun je ze vermijden en hoe kun je ze het beste behandelen? Controleer voor de vakantie of u naar een zogenaamd risicogebied reist.

Welke reizigersziekten zijn er?

Wanneer u ziek wordt tijdens uw vakantie, dan betreft het in de meeste gevallen een infectieziekte. In sommige landen komen bepaalde infectieziekten veel voor. Zorg er dan ook voor dat u voorafgaand aan uw reis goed op de hoogte bent van de gezondheidsrisico’s en de mogelijke ziektes die u op kunt lopen. Dan gaat u goed voorbereid op reis. Mogelijke ziektes die u op reis kunt oplopen zijn hepatitis A en B, gele koorts, malaria, difterie, polio, tetanus en rabiës. Dit zijn enkele van de meest voorkomende infectieziekten, maar er zijn daarnaast ook andere ziektes die u op kunt lopen.

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Welke vaccinaties u nodig heeft om goed beschermd op reis te gaan, is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst hangt dit af van uw reisbestemming. Ook de verblijfsduur, de activiteiten die u gepland heeft en uw persoonlijke gezondheid hebben invloed op het feit of u al dan niet één of meerdere vaccinaties nodig heeft. Bent u er niet zeker van of u een verhoogd risico loopt op een bepaalde infectieziekte in het land van uw reisbestemming? Neem dan contact op om hier naar te informeren.

Reizigersziekten: voorkomen is beter dan genezen

Gaat u op reis naar een zogeheten risicogebied, dan is het verstandig om goed voorbereid op reis te gaan. Zorg dat u tijdig voorzorgsmaatregelen treft, aangezien een vaccinatie gemiddeld zo’n 6 tot 8 weken vóór vertrek al plaats moet vinden. Zorg ervoor dat u goed uitgerust en gezond op reis gaat en zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent met betrekking tot mogelijke infectieziekten en maatregelen hiertegen. Neem daarnaast ook medicijnen mee die u in kunt nemen mocht u onverhoopt toch ziek worden. Wanneer u goed voorbereid op reis gaat maakt u de kans op het oplopen van reizigersziekten zo gering mogelijk.

Wilt u meer weten over reisvaccinaties. Bekijk de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Tekenbeten

Tekenbeten kunnen onschuldig lijken, maar zijn dat niet. U kunt er namelijk ziek van worden. Heeft u een teek bij uzelf of bijvoorbeeld bij uw kinderen ontdekt? Verwijder dan deze zo snel mogelijk met een daarvoor bestemde tekentang. Raadpleeg, indien nodig, uw huisarts.

Controleer op tekenbeten

Wanneer de mooie dagen van het jaar weer aanbreken, dan gaan veel mensen er graag op uit in de natuur. Teken zijn echter dan ook weer actiever en kunnen voor overlast zorgen. Bent u in een bosrijke omgeving of in het gras geweest? Of bijvoorbeeld in de duinen of gewoonweg in uw eigen tuin? Controleer dan na afloop goed op teken. Teken hebben de voorkeur om op goed verstopte plekken te gaan zitten. Kijk daarom ook goed onder oksels, liezen, achter de oren, in de nek, bij de bilspleet, in de knieholtes en bij uw ondergoed. Teken kunnen overal zitten, maar hebben een voorkeur voor deze genoemde plekken.

Een tekenbeet, wat nu?

Heeft u een teek ontdekt bij uzelf of een gezinslid? Zorg er dan voor dat u de teek zo spoedig mogelijk verwijderd. Teken kunnen ziektes bij zich dragen en deze overbrengen op mensen. Des te langer u wacht, des te meer tijd en kans er is dat u daadwerkelijk ziek wordt. Teken kunnen bijvoorbeeld de ziekte van Lyme overbrengen, maar ook TBE. U kunt de teek het beste verwijderen met een tekentang. Hiermee krijgt u het beste grip op de teek en kunt u de teek helemaal verwijderen. Verwijdert u de teek met uw vingers of een pincet, dan bestaat de kans dat er een deel van de teek achterblijft. Hierdoor kunt u alsnog ziek worden. Controleer daarom ook altijd of de teek in zijn geheel verwijderd is.

Naar de huisarts met tekenbeten

U hoeft bij een tekenbeet niet direct uw huisarts raad te plegen, maar houd de plek van de beet wel goed in de gaten. Constateert u een verkleuring op de huid op de plaats van de beet of ziet u een rode rand die groter wordt? Bel ons dan zo snel mogelijk voor een afspraak. Ook wanneer u koorts krijgt of last heeft van spier- of gewrichtspijn in de weken na de tekenbeet, dan verzoeken wij u contact op te nemen. Dit kunnen tekenen zijn van een besmetting en kan een uiting zijn van de ziekte van Lyme in het beginstadium.